hejafreja.blogg.se

Livet med den extroverta, högintensiva och alldeles underbara aussien Freja

Hemmamys

Kategori:

Sjuk men glad ändå

Kategori:

Min lilla älskling blir bara busigare av att vara sjuk. Mina strumpbyxor får lida för det kan jag lova. Nummer ett på min lista är att arbeta bort Frejas hoppande. Mig hoppar hon oftast inte på, men andra människor kan hon inte komma nära utan att hoppa upp med sina leriga tassar.

Stor valp

Kategori: Allmänt

Mamma och Freja

Kategori: Allmänt

 
 
Jag saknar photoshop. Det enda jag har nu är ett dåligt redigeringsprogram som jag inte begriper.

Ungefär 5 månader gammal

Kategori: Allmänt

Ungefär åtta veckor gammal

Kategori: Allmänt

 

Tur att Marie tar så bra bilder

Kategori:

Och fy på mig som aldrig använder min kamera! Det måste bli ändring på det!

Dammsugare till hund

Kategori: Allmänt

Jag fick äta upp förra inlägget om min intelligenta hund. 
 
I dag släppte jag lös Freja här i Flogsta där jag befinner mig för tillfället. Vi hann inte gå många steg innan hon fick syn på en påse med ett kycklingkadaver och papper i. Vips var den i hennes mun, och vips sprang hon iväg så att jag inte skulle kunna få tag på henne. Varje gång jag närmade mig henne, stack hon. Till slut hoppade jag fram och grabbade tag i henne (detta var alltså efter att ha sprungit och ropat som en galen människa i flera minuter. Vid det laget var emellertid hela påsen rensad. Pappret var också borta.
 
Jag blev arg. Rosenrasande. Förvivlad, orolig, ledsen, förudmjukad (ja, om man nu kan bli förudmjukad av en hundvalp). För att kunna tänka klart knöt jag fast Freja i ett träd och gick bort. Hon skällde okontrollerat men jag tänkte att det är lika bra att hon lär sig. När jag stod där och tänkte kom jag fram till att jag skulle konsultera en veterinär. Jag tog Freja under armen och gick in. 

Personen jag pratade med på Ultuna djursjukhus sa att beroende på hur stor mängd kycklingben Freja fått i sig, skulle jag antingen stanna hemma och ge henne sparris eller komma in så att hon fick kräkas upp det. Jag valde det sistnämnda; hon hade trots allt satt i sig ett helt kycklingkadaver. Vi fick åka taxi dit och taxi tillbaka. Freja fick morfin vid två tillfällen och kräktes två gånger. Det var ingen vacker syn, men veterinären och jag var överens om att jag hade gjort rätt i att komma in. Ingen av oss ville spekulera i hur Frejas tarmar hade sett ut annars. 
 
Nu är jag hemma. Freja är inte så trött som man kanske kunnat tro, två morfinsprutor senare. Jag har gått back ungefär 3000 lax men jag räknar med att få bra kompensation från försäkringsbolaget. 

En intelligent jycke

Kategori: Allmänt

Sedan sist har vi umgåtts med Marie och Amber igen samt åkt lite buss. Utställningsträningen går verkligen bra. Jag förstår att det är en helt annan sak att träna i skogen med en annan människa och en hund i närheten, än att vara på utställning med otaliga andra hundar i samma ålder samt lika många människor. Ofta väldigt engagerade människor.
 
Jag måste nog ändå sälla mig till dessa engagerade människors gemenskap. Min hund är en av de viktigaste sakerna jag har i mitt liv. Det är henne jag umgås med, hela tiden, och det är hon som behöver mig mest. Det är verkligen speciellt att ta hand om en hund helt själv – ja, att äga en hund helt själv. Jag har aldrig varit med om det, men det är smickrande att ha någon som ser upp till en (nåja) och som faktiskt sköter sig i ens närhet.
 
Anton upplever inte detta. Jag tycker synd om honom, för Freja är på honom hela tiden och uppför sig väldigt olydigt i hans närhet. Hon hoppar, biter, skäller och kampar med honom. Allt mot hans vilja. Jag måste hitta ett sätt att få bukt med det. Om någon har tips vill jag hemskt gärna ta del av dem! 
 
De senaste dagarna har varit prövande på så sätt att Freja varit missnöjd och gnällt mycket. Det har liksom pågått nonstop och passivitetsträning har varit en pärs. Hon har lugnat ner sig nu, vilket är skönt. Marie trodde att det var tänderna. Må så vara. 

Vi har åkt buss ett par gånger. Det har varit allt annat än njutningsfullt. Det verkar som att Freja fått en bussfobi. Så fort vi kliver in börjar hon yla och skälla, och när vi satt oss ner försöker hon provocera mig allt hon kan. Eftersom jag inte kan ha henne ylandes bland en massa andra resenärer, tvingas jag ta upp henne i knät. Det är också en pärs till en början, med sedan nöjer hon sig. Gnäller gör hon ändå, men ylandet försvinner. Jag känner mig irriterad över det här. För bara en månad sen gick det jättebra. Nu har hon gjort en totalomvändning. Jag frågar mig hur det kommer att gå när vi skall åka bil till utställningen.
 
I övrigt är Freja den bästa hund jag kan tänka mig. Hon är förvånansvärt lättlärd. Även för rasen, tänker jag ibland, men att säga det skulle vara att kränka massor av aussieägare där ute. Freja är i alla fall väldigt intelligent. Kanske så intelligent att hon förstår vilka knappar hon skall trycka på för att få andras uppmärksamhet. Det roligaste med hennes intelligens är i alla fall att vi har för oss en massa olika saker när vi är ute. Vi går fot, jag ber henne klättra upp på snödrivor och annat, jag lär henne skvallerträna, vi kampar och hon släpper leksaken så fort jag säger "loss", vi travar ihop, vi tränar "stanna", jag håller på att lära henne att stå på kommando – ja, alla dessa saker må vara futila men det är så himla roligt att utföra dem! Om det är någon som får mig att le så är det verkligen Freja.