hejafreja.blogg.se

Livet med den extroverta, högintensiva och alldeles underbara aussien Freja

Freja, 4 månader och Amber, 7 månader

Kategori: Allmänt

Här kommer några bilder som Marie tog i går. 
 
 
 

Utställningsträning

Kategori:

I dag har Freja lekt med Amber som är sju månader. Freja är fyra månader nu för övrigt, och skillnaden i storlek syns ju rätt tydligt.

Eftersom vi skall ställa ut dessa skönheter den 16 mars tränade vi även inför det. Jag och Freja behöver öva mest på hantering. Inte för att hon har något emot att någon, till exempel en domare, känner på henne och tittar på henne, utan för att hon tycker om det för mycket. Just tandkollen är JÄTTEVIKTIG att vi övar på. Inte bara inför utställningen utan också inför hälsokoller och annat.

Vi övade även gång och trav. Det gick felfritt, förutom när Marie skulle gå med Freja och Freja hoppade och bet. Vi skall också öva på ställning, det vill säga att Freja står fint för att domaren skall kunna inspektera henne på håll.

Dagarna går

Kategori: Allmänt

Mamma var här och hälsade på i förra veckan. Hon har alltid pratat så gott om Freja och med stöd av Cesar Millans program berättat för mig precis hur jag skall uppfostra min hund och inte. Så kom hon hit och fick allt veta hut! 
 
Freja hade en underlig fascination av mamma som hon uttryckte på sitt egna sätt. Bland annat punktmarkerade hon mamma hela tiden. Med hela tiden menar jag varje gång mamma var i rörelse i den här lägenheten. Fick Freja ingen uppmärksamhet skällde hon, och när mamma försökte kela blev det våldsamt och bitigt. Till slut fick jag be mamma att ignorera Freja och så stängde jag in Freja i köket (tacka gudarna för kompostgaller!). 
 
Efteråt tyckte mamma att Freja var en smula knäpp och så åkte hon hemåt med nya insikter och kännedom precis om hur min valp är och förhoppningsvis också om hur härlig hon är. 
 
Nya saker som har hänt: 
  • Jag har köpt en sele till Freja och tycker att den fungerar jättebra. Hon drar mindre och kopplet biter hon inte på längre. Jag köpte förresten också ett nytt, tjockare koppel vilket är bra.
  • Jag har anmält oss till utställning den 16e mars i Sollentuna. Vi har börjat träna lite på sådana saker som att inte bitas när man tar på henne och känner på munnen, och så vidare. Att få titta på tänderna utan trams, tja, dit har vi en bit kvar. 
  • Vi skall träffa Marie och Amber i morgon för att utställningsträna. 
  • Freja behöver inte gå ut så ofta längre. Hon håller sig flera timmar utan problem. 
  • Jag har fortfarande ingen soffa, men det hör inte hit. 
I kväll kommer Anton och har med sig Frejas biabädd (Brunos gamla) som stått hos honom hela tiden. Skall bli skönt. 
 
 

Vattenhunden

Kategori:

I dag är det som bekant alla hjärtans dag. Vi har firat med sushi, goda drycker och en banankaka som vi bakade. Efteråt gick Anton in i badrummet för att duscha. Efter en stund ropar han och jag hittar honom i badkaret, som en jättebebis i en badbalja. Inte för att han har en bebis kroppskonstitution då, utan för att han är lång.

Nåväl! Det jag egentligen skulle berätta var att Freja började gnälla inne i badrummet, så jag lyfte upp henne och doppade hennes tassar i vattnet. Genast blev hon lugn. Sedan provade jag igen och placerade ner hela henne i vattnet. Då såg hon nöjd ut! En jättebebis och en vattenhund i badkaret – vilken fröjd.

Det bådar gott att Freja är så orädd för vatten. Det är alltid kul att ha en hund som gillar att simma, förutom när den drar ner i alla kärr och små åar den kan hitta.

Detta händer

Kategori:

En liten uppdatering om vad som händer då!

Freja har verkligen gjort framsteg i allt vad koncentration och träningsvilja heter. Godiset går varmt och leversnittar är favoriten. Det är jag glad för! Det allra roligaste på jorden är däremot människor och då framför allt människobarn, men vi tränar på att hon, vid varje tillfälle något intressant och eggande dyker upp, skall komma till mig för att få godis. Det går bra. Freja är så koncentrerad på mig under promenaderna att jag ibland får ge ett kommando för att hon skall få gå fri. Kommandot jag använder är "nu går vi".

En annan grej vi övat på några gånger är att hoppa upp på parkbänkar (oftast inte jag, utan Freja förstås). Numera hoppar hon upp på alla parkbänkar hon kommer i närheten av och väntar på godis.

Sökträningen är trots allt det allra roligaste. Jag kastar i väg godis i snön och vi gömmer leksaker medan hon får vänta någonstans. Då är lilla Freja eld och lågor – det är så roligt att se!

I övrigt har vi skurit ner på långa promenader och för mycket spring när hon är lös. Numera får hon inte vara alltför mycket lös över huvud taget, eftersom omvärlden blivit alldeles för intressant för hennes eget bästa. Det finns en hel del hundrädda och hundarga personer och sådana möten är aldrig roliga, även om jag som hundägare inte kan låta bli att bli irriterad på sådana människor. De kan emellertid inte rå för sina rädslor och det måste jag respektera. Som tur är har vi inte träffat några sådana än.

Att inte stressa ut henne totalt är orsaken till att vi tar det lugnare. Jag tycker att hon blivit lättare att ha att göra med, vilket kan låta motsägelsefullt. Koppelträningen är bland det viktigaste vi håller på med just nu, men det ligger i dessa hundars natur att driva framåt så jag försöker att tygla henne så gott det går.

Feb. 13, 2013

Kategori:

Knähunden bara växer

Kategori:

Världens vackraste

Kategori: Allmänt

Fotograferad av Marie Larsson, http://www.123minsida.se/Minos/.
 
Ja, världens vackaste har tappat en tand! Jag såg det i dag efter att hon hade gnällt lite ynkligt. Nu kliar det allt i de små! Och hon håller på att äta upp min stackars moster, som är här på besök, och alla hennes kläder. Det gillar vi inte, men jag tror att Mia snart lär sig hur man får stopp på henne. 

Tillbaka

Kategori:

Återigen har jag haft ett långt uppehåll i bloggverksamheten. Detta är tråkigt framför allt därför att jag har dåligt minne och svårligen kan komma ihåg vad jag gjorde för bara en vecka sedan.

Jag har nu flyttat in i min lägenhet som är hela 39 kvadratmeter. Det är ingen studentlägenhet, inget korridorsrum, inte ett rum i en lägenhet – det är ett riktigt hem! Jag trivs redan så himla bra med planlösningen, takhöjden (det är ett fyrtiotalshus med högt i tak. Dessvärre betyder det att många skåp och luckor är placerat väääldigt långt upp. Jag skall helt seriöst skaffa stege.) och läget. Jag tycker mig märka att Freja trivs lika bra med ett 20 kvadratmeter större hem. Det är för henne så obegripligt stort att hon tror att vardagsrummet är en rastgård.

Turligt nog bor jag bara några hundra meter från Uppsalas största centrala skog. Första dagen vi gick där träffade vi på en kvinna och hennes welsh corgi- tik på elva månader. Vi pratade länge och hundarna lekte jättefint tillsammans. Nu är jag med i Kåbo hundvänner – en grupp människor som brukar gå ut med hundarna tillsammans!

I går begav vi oss återigen in i skogen för att träffa på Marie och hennes aussietik Amber som är tre månader äldre än Freja och mycket, mycket större. Amber är också en red merle men hon är mycket mörkare och kallare i färgen än vad Freja är just nu. Hundarna lekte i alla fall jättebra men mycket våldsammare än Freja och corgin gjorde. De är ju aussies trots allt!