hejafreja.blogg.se

Livet med den extroverta, högintensiva och alldeles underbara aussien Freja

Träningen

Kategori: Allmänt

Det finns naturligtvis mycket mer att skriva om vad gäller vår vardag, men jag vill skifta fokus än en gång och berätta lite om hur vi tränar just nu. 

Sök 
Vi är med i en sökgrupp som träffas någon lördag eller söndag i månaden. Vi har dels tränat att få henne att springa ut efter en figurant som hon sett gå ut i skogen, dels vindövningar. Jag är mycket oerfaren men tycker att hon ser ut att använda nosen högt och fint. Jag trodde nog att hon skulle spåra mer eftersom vi tränat så mycket spår innan, men det går bra. Jag förser figuranterna med påsar med hennes foder blandat med renkött som de matar henne med löpande medan jag går fram för att hämta henne. Det är för att hon ska stanna kvar där och inte springa tillbaka till mig direkt. Hon har som bekant inga problem med människor och verkar inte tycka att det är obehagligt att springa fram till en vilt främmande person. Hon vet ju dessutom vid det här laget att det utlovas härlig belöning om hon stannar kvar. Söket går sammanfattningsvis bra och är roligt. Det tar mycket tid i anspråk, dock, vilket är lite tråkigt för mig som kan behöva plugga på helgerna.

Spår
Jag har spårat med Freja sedan hon var riktigt liten. För oss har det varit den ultimata träningen eftersom det kräver koncentration och noggrannhet. Framför allt kommer det så naturligt för Freja. Jag tror att det är en av de bästa sakerna hon vet. Marie introducerade oss för hårda spår tidigt. Jag älskar hårda spår. När vi går promenader i kvarteret brukar jag sätta Freja ner någonstans (hon sitter numera kvar, utan att vara fastknuten i kopplet) och lägga ett godisspår i gräs/på grus/i sand/på asfalt. Det behöver inte vara långt och framför allt krävs ingen liggtid. Sedan går vi det spåret tillsammans i fem till tio minuter. Jag tycker att hon har blivit mycket mer noggrann i skogsspåren också, kanske tack vare de hårda spåren. Jag har börjat lägga ut fler pinnar i spåren och hon kommer oftast med dem till mig utan att tveka. Förut har hon helst velat fortsätta spåra, bara för att det är så roligt. Jag lägger många vinklar i hennes spår, för att hon ska vara noggrann och för att det inte ska gå för fort. Det går strålande. Jag är mycket stolt! Jag tycker också att spårande är det som gör Freja mest nöjd och trött efteråt. Det är hennes grej.

Lydnad
Vi jobbar på med momenten i lydnadsklass 1. Jag vet inte när vi började tycka att det var roligt, men vi är numera samkörda och jag är glad att se att Freja gärna jobbar "ihop" med mig också. Jag behöver öva på att belöna mer sällan. Det ska jag faktiskt börja med redan nu, för hon känner till momenten och kan behöva förbättra sin uthållighet. Vi har precis börjat öva på platsliggningen (ensamma). Jag har överlag varit alldeles för dålig på att träna stadga med Freja men även där har hon blivit bättre, även om hon är en envis typ som gärna bestämmer själv om hon ska sitta eller inte. Jag skulle behöva hjälp med att få henne att förstå att hon måste anpassa sin bakdel så att hon går och sitter rätt vid min sida, men annars tycker jag att alla moment ser bra ut. 
 
Mål 
Jag har inga tävlingsambitioner. Freja äter som sagt kortison. Förresten, visst vore det roligt att tävla, men jag har varit dålig på organiserad träning och har dessutom mycket dåliga tävlingsnerver. Jag skulle helst se att någon annan tävlade med Freja. I sådana fall vore det jätteroligt att tävlingsträna! 

I övrigt ska jag, som jag skrev, börja träna lydnaden mer organiserat med färre belöningar och några moment efter varandra. Jag ska också ta mig ner till klubben på onsdagsträningarna för att få ordentlig störning. Vad gäller sök och spår vill jag bara träna på. För mig finns det inget härligare än att vara i skogen och träna, oavsett vad vi tränar. Det är livskvalitet för mig, och för min hund.

Vardagen, samt några tillbakablickar

Kategori: Allmänt

(Disclaimer: Jag läser numera kurser på engelska i skolan. Det innebär att allt jag skriver och allt material jag läser är på engelska. Tyvärr har jag inte heller tid att läsa svensk skönlitteratur vid sidan av studierna. På grund av detta är jag ovan vid att skriva på svenska, så om något ser konstigt ut inbillar ni er inte: det är förmodligen något "svengelskt" eller rätt och slätt ett stavningsfel. Det kan också hända att jag uttrycker mig på ett fattigt sätt, och jag ber om ursäkt för det.)
 
Efter att ha inlett den nya bloggsäsongen med ett inlägg om allergin skiftar jag fokus till andra, lite roligare saker. Jag börjar med att berätta lite om hur vår vardag ser ut. Det blir några avstickare, för det är alltid roligt att skriva om saker som tillhör historien. 
 
Numera bor även min fjorton år gamla sheltietik Lucy hemma hos mig och Freja i Uppsala. Jag vet inte hur länge hon stannar, men hittills har allt fungerat bra. Jag fick Lucy när jag var tio år gammal. Innan det hade jag och mamma en omplaceringshund, Tjappo, som var en okastrerad stor svart blandning av lite allt möjligt (åtminstone border collie och labrador). Tyvärr kunde han inte stanna hos oss livet ut eftersom han morrade åt min lilla kusin och dessutom i ren förvirring började kissa inomhus. Han hade suttit på en lina i många år. Jag kommer ihåg att han i sitt förra hem hade ett litet rött hus som var uppvärmt åt honom, och att han skällde mycket. Självklart var han olycklig; ingen hund ska behöva leva ensam på det sättet. Tjappo avlivades när vi inte längre kunde ha honom hos oss. 

Tillbaka till Lucy. Lucy är nästan döv, har eländiga tänder och skakar mycket på bakbenen. Hon är gammal förstås, och det är svårt att läsa henne. När Lucy och jag var unga tränade vi agility. Jag hade så roligt åt att träna med henne, men aldrig trodde jag väl att jag 13 år senare som student skulle bo tillsammans med Lucy och en ny hund – med den träningsmoral Lucy aldrig riktigt hade – i en bostadsrätt i Uppsala. Jag kommer ihåg att jag var självutnämnd läromästare åt min jämnåriga kompis som ägde Lucys halvsyster. Redan då, tänk, var det roligt med hundträning. Jag vill också tacka min farmor och farfars boxer Sixten, död sedan länge, för att han lärde mig att hundar kan vara stora, starka och tuffa och att jag som hundägare måste vara lika tuff tillbaka får att det ska gå vägen. 
 
Freja och Lucy lever nu sida vid sida. Freja inkräktar tack och lov inte på Lucys kroppsliga integritet, vilket är bra, för Lucy skulle aldrig själv kunna hävda sin rätt. Jag hoppas att de har lite glädje av varandra när jag är i skolan. De brukar i alla fall alltid vara tillsammans i vardagsrummet när jag kommer hem. Lucy ligger i Frejas biabädd och Freja står eller sitter mitt på vardagsrumsmattan när jag kommer in i lägenheten. Jag tror att hon vet att det är jag som kommer innan jag kommit upp för första trappavsatsen i trapphuset. Så är det i alla fall när någon annan hon känner är på väg upp till lägenheten. Då skäller hon också vilket hon lyckligtvis aldrig gör när hon är ensam (med Lucy) i lägenheten. 
 
I övrigt fungerar vardagen bra. Jag har precis börjat jogga tillsammans med Freja igen. Det är underligt hur 3–5 km spring i skogen kan vara så uttröttande för Freja (och för mig, men det är underförstått). I går sprang vi som alltid på kvällen, efter 20.00, och stadsskogen var full av andra joggare och diverse hundekipage. Två hundar gjorde utfall mot oss, men jag sa åt Freja att "jobba på" och det gjorde hon. Vi arbetar ju trots allt tillsammans ute i skogen. Jag mot en bättre kropp och Freja – ja, hon arbetar med mig.
 
Hundmöten är numera inga problem alls. Freja blir bara mer och mer följsam med tiden, även om vi har våra dåliga dagar. Hon intresserar sig för vilt, framför allt harar, och kan sticka iväg. Hon gör en lov och kommer tillbaka till mig ganska fort, men skadan är vid det laget tyvärr redan gjord. Lyckligtvis har jag vid tre tillfällen brutit henne när hon varit på väg efter något. Jag som hade tänkt prova vattenhalsband för att få bukt med problemet, men just nu är inte det nödvändigt.
 
Det går inte att lita på Freja lös. En så extrovert hund med både jakt- och vaktinstinkt behöver noga tillsyn, tänker jag, och så kommer det alltid att vara. Ändå har vi gjort otroliga framsteg. Tidigare har jag under alla omständigheter haft långlina på henne men det har jag knappt längre. Däremot är jag mycket försiktig när vi är ute. Det känns som om jag har ögon i ryggen och långa antenner som söker av området konstant. Fort kan det gå, när Freja upptäckt något och springer iväg i full fart. Även när det händer lyckas jag numera oftast stoppa henne.  Mardrömmen vore ju att hon sprang och hoppade upp (hon är nämligen extremt hoppig, som Tiger i Nalle Puh med en fjäder under fötterna) på en hundrädd person, en äldre person, ett barn eller någon med hund. Det får inte hända, men det har hänt. Ändå har vi aldrig någonsin blivit utskällda. Jag förstår inte hur det är möjligt, som Freja har burit sig åt. I alla fall: när något eller någon plötsligt dyker upp i en i övrigt stillsam miljö (till exempel i skogen) är det skarpt läge. Då kan Freja springa fram, först med höjd svans och sedan med svansen viftandes av glädje för att hon "får" hälsa på vad-det-nu-är hon sprungit fram till. Det var länge sedan det hände nu, men det händer. Jag tränar ofta på att ha henne lös med människor i rörelse runt omkring. Får vi ett möte får hon gå vid min sida. Där har jag koll på henne och hon vet att det blir härlig belöning om hon gör rätt. Gör hon däremot fel blir jag arg. Det biter inte alltid, men ibland. Vi kör korta intervaller. Känner jag mig det minsta osäker kopplar jag henne. 
 
Sammanfattningsvis vad gäller promenaderna går det mycket, mycket bra. Det har aldrig gått bättre. Som sagt, Freja blir mer och mer följsam med tiden. Visst får vi bakslag, men jag är fullt införstådd vid det här laget med vad det innebär att leva och träna med Freja. Mer om träningen i nästa inlägg. 

What the hell – vi kör igen!

Kategori: Allmänt

Tack Marie för att du påminde mig om att jag har en blogg. Jag skall bestämt börja skriva igen; det finns bara fördelar med att dokumentera allt som går att dokumentera. 
 
Vi har gått in i april 2015. Jag har "hyposensibiliserat" freja sedan november 2014 och har ännu inte sett något resultat. Jag vägrar försöka sänka kortisondosen igen förrän om några månader. Den här hunden har lidit nog, så ytterligare experiment får vänta. Samma sak gäller födoämnesallergin och eventuella "provokationer" jag skall genomföra. Freja äter nu ett "helallergifoder". Ett alternativ vore att ge henne ett foder innehållande två eller tre födoämnen hon tål, till exempel kyckling och ris. För att fastställa vad det är hon reagerar på måste jag prova mig fram genom att, till exempel, ge henne kyckling i tre veckor och se om hon mår sämre eller inte reagerar alls. Jag drar mig för att göra detta, som jag skrev, för att jag inte vill utsätta henne för mer klåda och sår. 
 
"Mer" skriver jag, men i själva verket tror jag inte att Freja lider av någon klåda att tala om numera. Hon har visserligen lite sår på magen av och till, men hon verkar oftast oberörd av det. Jag vet att det är kortisonet som gör hennes liv drägligt och jag är tacksam för det. 

Övrig behandling ser ut som följer:
Jag ser till att schamponera Freja med klorhexidinschampo någon dag i veckan. Oftare om hon har sår. Jag punktmarkerar även enstaka sår med klorhexidin på rondell. Förutom det smörjer jag ibland in en eller två av hennes spenar med babysalva eftersom de gärna blir inverterade vilket kan leda till obehag. Ibland sprayar jag lite balsam i pälsen om hon ser torr ut.  

Den stora utmaningen är att försöka hindra henne från att dammsuga varenda gräsmatta och grusväg i jakt på matrester och annat skräp. Jag tror även att hon gillar gräsfrön och sådant där som kommer om våren. Kanske tycker hon att hon får en alltför ensidig kost, och det kan ingen klandra henne för. Freja, om du bara visste hur mycket oro och stress du utsätter din matte för varenda dag. Och Sofia, jag önskar att du kunde få känna hur Freja känner så att du kunde hjälpa henne på bästa sätt. Attans, att hundar inte kan prata. 
 
Fortsättning följer.