hejafreja.blogg.se

Livet med den extroverta, högintensiva och alldeles underbara aussien Freja

May. 13, 2013

Kategori:

Jag vet en tjej som inte uppskattar när matte ligger och "tar igen sig" alldeles för länge. Jag ska försöka vara en närvarande och härlig matte i veckan, trots trötthet och annat.

Skola och hund

Kategori: Allmänt

Jag har en del, eller väldigt mycket snarare, att göra i skolan just nu. Därför får jag lite dåligt samvete när det gäller Freja, men jag gör mitt bästa för att både hon och jag ska må så bra som möjligt.
 
I dag hade jag en redovisning, svarade på opponering och fick feedback på ett pm. Det har varit intensiva dagar och det kommer intensiva dagar framöver. I alla fall. Efteråt gick jag hem, sov typ femton minuter - eller det tror jag i alla fall, tog ett bad, en huvudvärkstablett, hetsåt riskakor och bara laddade ur. Därefter tog jag med resterande riskakor, hundgodis och en massa leksaker samt långlinan och så gick jag och Freja ut till fältet här intill. Väl där kopplade jag henne med linan - jag behöver inte hålla i linan utan låter den bara löpa. Skulle något hända kan jag bara ställa mig på den - och så spelade vi boll. Vi hade två olika bollar, en stor och en liten. Den lilla åkte iväg långt och högt när jag sparkade iväg den, så Freja sprang av glatta livet. Vi gjorde även ett litet riskakespår i gräset. Efter en stund kom en hund vars husse satte sig på en bänk precis intill oss. Eldprovet. 
 
Freja uppmärksammade naturligtvis hunden, men då tog jag upp en jätteskojig pinne och laddade upp med det härligaste godiset och mitt härligaste jag. Det gick jättebra. Därefter gömde jag godisar i en stor papperspåse som Freja fick leta upp. Superkul! Därefter satte vi oss ned bredvid varandra och vilade i skuggan. 

Helt underbart. Älskar långlina. Älskar Freja. 

Freja väcker matte

Kategori: Allmänt

Döm av min förvåning i dag när Freja tog sovmorgon. Skönt för mig som blivit sömntuta på senaste tiden. 
Hon har dock en uppvakningsritual när det kommer till att få igång matte. Hon börjar helt sonika att slicka på mina händer och i bästa (eller värsta) fall även ansiktet. Helt ljudlöst gör hon detta; hon vill inte att jag väcks abrupt. Det är också mysigt när hon tassar iväg, drar en härlig suck och lägger sig för att sova lite till. 
 
Annars tuffar vi på. Vi är ju numera solo och trivs väldigt bra med det. Jag tycker att miljöträning är det bästa, även om Freja i ren frustration biter och försöker att få igång våldsam lek med mig. Det uppskattar jag inte. Jag vill ju sitta med min hund vid ån i solen i goda vänners lag. Jag tror att det är perfekt. Naturligtvis får Freja också springa av sig i naturen. 
 
I dag är det valpkurs och jag får alltid lite ångest innan. Massa valpar, en väldig massa gnäll från Freja och väldigt mycket att tänka på för mig. Nåja, jag ska masa mig dit. Ingen vila. 
 
 

May. 02, 2013

Kategori:

Kameraladdaren är nu återfunnen. Jag ber om ursäkt till mamma med familj – det var jag själv som hade förlagt den i mitt förråd till vilket jag hade tappat bort nyckeln.

På grund av några dagars sjukdom har jag inte haft ork att ladda batterierna (mina egna såväl som kamerans) men jag är äntligen på fötterna igen.

Vi har fortfarande problem med Frejas attacker på promenaderna. Att ryta till eller sätta henne på plats med våld fungerar inte. Det enda man kan göra är att förebygga damprycken genom att passivitetsträna mycket ute på promenaderna och att bara hålla henne stilla när hon sätter igång. Jag ska se till att låta kursledarna och andra hundvana ta kopplet så att hon blir van med det. Hantering i övrigt fungerar utan problem.

Långlineträningen går jättebra och vi tränar på tricks här hemma. Jättekul! Jag undrar vad vår nästa kurs på klubben skall bli.

Det viktiga för mig och även för Freja, tror jag, är att inte ha för bråttom med inlärningen. Stressnivån och miljöträningen är det vi lägger mest tid på. Hon har bra kontakt med mig och det är vad vi bygger vidare på, utan brådska. Vi har många år tillsammans framför oss och vi skall ut på tävlingsbanorna och göra något vi båda tycker är kul. Sedan tycker att jag man ska ta i beaktande aussien i allmänhet och sin egen hunds temperament och inlärning i synnerhet. Det är en ras med mycket energi och bit i och det går inte att få bort hunden i dem. Följaktligen kräver de en fast hand och de älskar att lära. Det märks tydligt på Freja. Jag har fått rådet att fokusera på lugn och behärskad träning i trygga miljöer för att träningen i sig inte skall vara ett stressmoment. Freja älskar att träna när jag har klickern i ena handen; svansen står upp som en dammvippa och hon har den där skärpan i ögonen som bara en aussie kan ha.

Valptiden är förändringens tid. Det jag har lärt mig om Freja hittills är att hon är glad, full av energi, bestämd men också följsam. Hon blir lätt distraherad och går upp i varv fort. Hon älskar människor och attackerar dem med sin energi bara de ger henne lillfingret. Det gäller för övrigt också andra hundar, men hon har i sådana situationer lite väl lätt till skall och frustration. Kort och gott är hon kraftfull och livlig hund vilket till viss del ligger henne i fatet men som också är det härliga i henne. Vi fortsätter att utvecklas ihop och hon får anpassa sig till min vardag precis som jag får anpassa mig efter hennes behov.