hejafreja.blogg.se

Livet med den extroverta, högintensiva och alldeles underbara aussien Freja

Tricks

Kategori:

I dag har jag haft att göra med en bångstyrig valp! Alltid när jag är under tidspress tycks hon göra allt för att irritera mig. Utöver det är Freja det finaste jag vet (förutom möjligen Anton) och det går väldigt fort att lära henne tricks. Otroligt fort! Vi övar mest på småsaker för att hon skall komma in i tänket.

Jan. 25, 2013

Kategori:

Vacker i snön

Kategori: Allmänt



 

Fantastiska saker

Kategori:

I dag insåg jag det: det är dags att börja träna Freja mer mentalt. Jag menar inte att vi ska kicka igång vardagslydnaden med full hastighet utan att vi mer och mer skall utmana och utmatta Frejas hjärnkontor. Insikten har vuxit fram under de senaste dagarna när jag märkt att hon blivit mer och mer busig och velat ge sig ut på egna strapatser när vi promenerat.

Först trodde jag att det var mer motion hon behövde, men jag insåg snabbt att den motion hon får räcker gott och väl för en snart 13 veckor gammal valp (som inte är en trött bulldogg utan en brukshund med mycket energi redan som valp). Därför började jag i dag med en lätt sökövning, som gick sådär, samt lite targetträning med hennes nos mot min hand. Jag tycker mig märka att intresset för att lära har ökat och det tycker jag är jättekul! Här om dagen gick hon helt på eget initiativ fot med blicken fast riktad upp mot mig. I dag har vi också på riktigt kommit igång med koppelträningen. Jag vill inte vara med om någon överansträngd hals på lilltjejen!

Vår största utmaning just nu är att få bort hoppandet samt att på något sätt få bukt med människointresset. Jag tycker att Freja blir alldeles för stressad och upphetsad när vi möter människor ute på våra promenader, och vissa är dumma (förlåt, jag låter som en galen valpmatte) nog att börja prata med Freja samtidigt som jag försöker ropa tlllbaka henne till mig. Detta skapar ett ännu större intresse och en helt ofattbar (för mig åtminstone) lust hos Freja att hoppa och våldsamt hälsa på allt som rör sig. Jag inser att jag måste vara långt mycket roligare och en starkare ledare när vi kommer i närheten av andra, och det jobbar jag på varje dag!

Det är viktigt för mig att låta Freja vara lös så mycket som möjligt men det ställer som jag nämnde högre och högre krav på mig! Samtidigt är koppelträningen bland det viktigaste vi håller på med eftersom jag anser att det är något man skall träna på ett tidigt stadie. Däremot är det lättare att träna en valp som Freja när den redan gjort av med en del energi!

En annan fantastisk sak är att jag har fått en ny lägenhet! Den ligger alldeles intill en av Uppsalas största skogar men också nära stan och där jag kommer att plugga. Anton kommer förstås att bo med oss en del för att Freja skall lämnas ensam så lite som möjligt. Mitt och Frejas flyttlass går redan sista januari och jag kan inte vara lyckligare över detta! Nu har jag en jättefin lägenhet att bo i under all den tid jag bor i Uppsala och det känns superviktigt och tryggt nu när jag har lilla Freja som sambo.

Söt

Kategori:

Vaccination

Kategori: Allmänt

Hej igen!
 
Vi kom precis hem efter att ha varit hos veterinären och vaccinerat Freja. Det gick hur bra som helst och hon gick hem hos personalen, minst sagt. Hennes klor och tänder var inte lika populära och efter bara några minuter i vaccinationsrummet blev hon kallad för "piraja". Tur att hon har utseendet med sig i sådana situationer.
 
I övrigt går det bra. Vi hälsar på både människor och hundar utan problem och vi har henne allt som oftast lös. Inkallningen är säker och jag skall börja belöna med kamp istället för godis då och då. Det bygger dock på att hon inte stressar upp sig. Senast i dag bet hon hål på Antons byxor; denna gång förmodligen på grund av överenergi. Vi tog det lugnt på morgonen och det visar sig alltid direkt på promenaderna efteråt.
 
Vi vägde Freja hos veterinären och hon väger nu cirka 7,55 kilo. Jag tror att hon är bra i hullet och hon äter återigen precis som hon ska. De första veckorna i Uppsala blev nämligen lite knaggliga vad gällde maten.

På fik

Kategori: Allmänt

 

Fredag full av bekräftelse

Kategori: Allmänt

Vilken underbar hund jag har!
 
I eftermiddag åkte vi till centralstationen för att träffa mamma som var i Uppsala bara några timmar. Jag har aldrig sett Freja så glad som när hon fick återse mamma; hon var så lycklig att hon skakade i hela kroppen. Vi satte oss ned på ett fik inne på stationen där det var tillåtet att ha hund. Freja fick åka upp i mammas knä eftersom mamma kunde bara inte hålla fingrarna från henne. Sedan somnade hon där och efter att hon hade fått komma ner även på golvet. Notera att det var rusningstid och hela stationen var full med fredagsstressade människor. Frejas lugn kändes som ett kvitto på att jag tränat bra med passivitet!
 
Inte nog med detta. När vi satte oss på bussen för att åka hem igen var den fullproppad. När vi satte oss ned hörde jag ett sus som gick genom hela bussen från två olika håll: folket hade noterat Freja. Resten av färden hörde jag hur folk pratade om min valp, både på svenska och engelska, samtidigt som de sträckte sig ut från sina säten för att återigen få en glimt av henne. Nog har jag varit med om entusiasm från förbipasserande och andra, men det här tog priset.
 
Nu är vi hemma och skall fredagsmysa. Vilken toppenkväll vi har haft.

Nyduschad i mattes knä

Kategori:

Lekfarbrorn Anton

Kategori: Allmänt

Så där ja. Jag har precis kammat Freja, låtit henne somna i min famn samt tillsammans med Anton klippt hennes klor. Innan detta var vi ute och sprang på fälten och så fick husse duscha Freja. Nu är hon ren och fin inför att träffa mamma. Ja, mamma saknar min lilla valp så mycket att hon kommer hit några timmar innan hennes flyg mot Luleå går från Arlanda. Det är kärlek det.
 
I övrigt tycker jag att Freja gör framsteg. Hon har så gott som slutat bita tag i mina kläder när vi är ute och går. Iställer har Anton blivit offer för sådana fasoner, men jag tror att så fort han säger åt ordentligt och blir jättetråkig när det händer så kommer hon att sluta. Anton har blivit mer lekfarbror än jag och det är just leker Freja gör när hon morrar som en 50 kg tung rottweiler och biter tag i allt som rör sig. 
 
Som jag skrivit tidigare tar vi det nu lugnt med träningen. Vi kör massor med kontakt, en hel del passivitet och väldigt mycket inkallningar när vi är ute och går. Jag tar oftast med skinka för det är något som motiverar det lilla monstret. Att möta människor och andra hundar blir en barnlek så fort jag kan locka henne med något annat som jag håller på med. Endera dagen skall vi köra lite klickerträning här hemma, men som sagt: små steg framåt. Vi har all tid i världen på oss att bli ett radarpar vad gäller lydnad och annat.
 
Den 21:a börjar jag skolan. Jag vet inte hur de andra valpköparna gör (om ni läser detta, kommentera gärna!) men jag och Anton kommer att pussla med våra scheman för att få det att gå ihop. Kanske kommer jag att behöva ta hjälp av någon kompis som gillar hundar när det krisar. För övrigt är det dags att påbörja ensamhetsträningen så fort som möjligt. Jag vet inte riktigt när man anser att valpen är tillräckligt gammal för att vara ensam hemma ungefär två timmar. Är det någon som har pejl på detta?
 

Husses famn

Kategori:

Freja trivs inte superbra i Antons famn. Än. På den andra bilden vädjar hon till mig ju!

Brukshundklubben och jag

Kategori: Allmänt

Jag måste skriva om hur mitt och Frejas brukshundklubbsengagemang utvecklat sig.
 
Jag har under några månader förgäves försökt kontakta Uppsala brukshundklubb på alla mejladresser som står listade på hemsidan. Jag betalade inte in någon medlemsavgift eftersom jag tänkte att det skulle ske EFTER jag hade fått reda på kommande kurser samt var vi skulle hålla till under vintern. Dessutom stod det att ett medlemskap skulle kosta mig drygt 500 kronor, vilket är en ganska saftig summa efter att ha betalat försäkring på nästan 2000, avmaskningsmedel (gånger två eftersom det blev fel första gången. Att ge Freja ett medel vars effekt inte undersökts på valpar av collie-liknande raser kändes väl vågat) samt mat och annat som ju hör till när man har hund.
 
Så en dag annonserade jag på SASK facebooksida att jag sökte en lekkamrat till Freja i Uppsalaområdet. Jag fick napp! En tjej med en aussiehane på 13 månader hörde av sig och sa att hon ville träffas och vi bestämde att det skulle ske inom en snar framtid. När jag lite senare som bäst rotade runt även på UBKs hemsida fann jag att samma tjej sitter i styrelsen på klubben. Jag frågade således henne om valpkurser och medlemskap och hon visade mig en sida där jag kunde bli medlem i Sveriges hundungdom och i samma veva även UBK, för endast 250 kronor! Som hittat. Senare meddelades jag att tack vare mitt tjat hade frågan om valpkurs tagits upp och att den skall börja i Mars. Jag är barnsligt glad över detta; det skall bli så otroligt roligt att gå kurs med Freja.
 
I dag skall jag och Freja gå och hämta en analog våg (någon digital finns tyvärr inte att tillgå) så att vi kan väga henne och få reda på hur stor del av avmaskningstabletten hon skall få. Jag tror att jag ger henne den i kväll. Om en vecka, den 14e, skall vi gå ner till veterinärkliniken här precis intill (snacka om att vi har tur! Bredvid kliniken ligger ett DjurMagazinet också) och droppa in på en vaccination. Det kommer kännas bra att ha både avmaskning och vaccinering gjorda.
 
Här ett litet brokigt kollage som Anton gjort av Suzans bilder (http://nikki10.bloggplatsen.se/) på Freja när hon var riktigt liten. Bilden längst ner till vänster är den roligaste bilden jag sett på de små.

Skogsturen

Kategori:

Jan. 06, 2013

Kategori:

Man blir trött av att utforska och röra på sig

Kategori:

Jan. 06, 2013

Kategori:

Nej, nu är det allt på tiden att jag skriver några rader här. Mycket har hänt sedan sist; vi har flugit, åkt tåg, buss, promenerat i skogen, bott i två nya hem, hälsat på nya människor, bytt foder – ja, det är vad jag kommer på nu i alla fall!

Jag är "between homes" vilket innebär att jag bor med Anton och kommer att göra det en tid framöver. Här huserar vi på 19 härliga kvadratmeter men Freja har nog aldrig trivts så bra någonstans förut! Vi har med hjälp av ett ihopvikt torkställ avdelat en liten del av lägenheten där Freja har sin säng (en i nuläget något stor biabädd), leksaker samt vattenskål. När hon biter oss väl mycket samt när vi sover får hon vara i sin lilla vrå. Det går jättebra och att kunna "stänga in" henne är ovärderligt för att kunna avbryta vissa oönskade beteenden.

Vi har satt i system att gå en längre promenad varje dag för att Freja skall få sin nyfikenhet stillad samt få springa eller gå av sig ordentligt. Detta resulterar i en lugn valp. Får hon inte göra detta har hon svårt att finna ro och ger sig dessutom gärna på våra kläder och händer med sina sylvassa tänder. Ja, helt okontrollerat alltså. Freja bits allt som oftast men ibland blir det för mycket och med mer kraft än annars.

Annars går det bra. Jag har lugnat ner mig lite när det gäller träningen och vi sysslar nu med det mest elementära såsom inkallning, kontakt, passivitet, innebörden av ordet "nej" samt anti-bit-träning. Jag skall prova med något godare än foder och leverbitar nästa gång vi tränar för att kanske framkalla mer entusiasm hos Freja.

2013 blir fantastiskt

Kategori:

Jan. 01, 2013

Kategori:

Så är 2012 över. När jag tittar på dessa siffror kan jag inte låta bli att reflektera över hur fort tiden tycks gå. Nå, det var inte det jag hade tänkt skriva om. Nej, nu skall det handla om Freja och hennes nyårsafton.

Vi har varit ute under dagen och ju senare på eftermiddagen det blev, desto fler raketer hörde vi. Freja reagerade inte alls förutom möjligen att hon tycktes lite splittrad när jag släppte lös henne på gården. Några inkallningar hörde hon inte och hon höll sig inte nära mig på det sätt hon brukar. Dessutom verkade hon motsägelsefullt nog inte vilja gå in varje gång vi hade gått klart.

Så hur gick tolvslaget då? Helt problemfritt. Freja låg och sov på mitt rum där jag hade dragit ner rullgardinen och satt på klockradion på ganska hög volym. Det här huset ligger precis invid den frusna älven och i stan skjuts det alltid många raketer; för att inte tala om pyroteknikernas show som jämt äger rum vid en av hamnarna vid midnatt. Av dessa anledningar oroade jag mig naturligtvis över Frejas små öron, men det behövde jag knappast. Vi gick till och med ut på en kissrunda efter tolvslaget.