hejafreja.blogg.se

Livet med den extroverta, högintensiva och alldeles underbara aussien Freja

Frejas första

Kategori: Allmänt

I dag är min aussievalp som kallas Freja åtta veckor och tre dagar gammal. Jag träffade henne för första gången för tre dagar sedan hos uppfödaren Suzan (nikkitorpets.se) i Sundsvall. Där fick jag även bekanta mig med ytterligare sju valpar, deras mor Nikki samt tollaren Sigge som fick agera farbror till de små. Det var med andra ord full rulle hemma hos Suzan och hennes familj! 
 
Jag tror att valpar i en kull om åtta automatiskt lär sig att kämpa för sin mat, uppmärksamhet från mor och uppfödare samt för sig själva. De första veckorna hos uppfödaren utgör således en bra grund för framtiden och skapar goda förutsättningar för fina och orädda hundar. Freja är ett gott exempel på detta. Hon blir sällan orolig eller rädd och har aldrig – inte ens första dagen hos mig – lämnat sin mat orörd. 
 
Eftersom Freja är så tuff får vi träna på annat än bara miljö,- socialiserings och ensamhetsträning. Vad jag lägger vikt vid är kontakt med mig i varje givet ögonblick, respekt samt förståelse för vad ett nej betyder. Det sistnämnda är bland det svåraste. Ibland är det effektivare att ignorera henne när det blir för mycket än att säga till. Passivitetsträningen är också väldigt viktig. 
 
Vad gäller vardagslydnaden som jag inlett lite försiktigt, är nästa utmaning att hon skall förstå vad "ligg" betyder. Vi använder klicker och Freja kan redan sitta, söka ögonkontakt samt komma när jag kallar. Vi tar små steg framåt; jag tycker att det viktigaste just nu är att etablera en god relation hund och matte emellan. Allt kommer bli lättare när Freja kan läsa av mig och vice versa. 
 
Slutligen går rumsrensträningen som på räls. Enda gångerna det händer olyckor är i princip när vi är på väg ut. Ibland känns min unga valp äldre än vad hon är. Det skall bli helt underbart intressant att följa utvecklingen. 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: